Május 12-én, Móron a fogyatékkal élők világába nyerhettek bepillantást az érdeklődők, megtapasztalhatták az ő elszántságukat, és talán egy fontos üzenet is eljutot a szívekig: ‎”az életnek nem kell tökéletesnek lennie ahhoz, hogy csodálatos legyen.”

A Bice-Bóca Egyesület, a Gárdonyi Géza Általános Iskola és Speciális Szakiskola, a Lamberg-kastély Kulturális Központ, valamint a Szociális Alapszolgáltatási Központ szervezésében valósult meg immáron hatodik alkalommal a Fogyatékkal élők napja Móron, melynek május 12-én, a Szent István park és a Radnóti Miklós Általános Iskola adott helyet.

A Bice-Bóca Egyesület szerint nem egyszerű feladat manapság valódi akadálymentesítőnek lenni. Évről évre az a céljuk, hogy ez a nap a valódi akadálymentesítés napja legyen. Nagy szavaknak tűnnek ezek, de a Bice-Bócában nem csak hisznek benne, hanem immáron 28 éve tesznek is ezért, Tényi Sándorné, Helga vezetésével.

Úgy tűnik azonban, a fizikai akadályok leküzdése vajmi kevésnek bizonyul, ha a lelkekben feltornyosuló gátak még ott lapulnak. Sajnos hiába a rámpa, ha nincs, aki feltolja rajta a kerekesszéket.

Szerencsére egyre többen gondolják úgy, hogy a sérültek nem egy elszigetelt világban élnek, fontos részét képezik társadalmunknak. A Fogyatékkal élők napja többek között az ő mindennapjainkba engedett bepillantást különféle érzékenyítő feladatokon, bemutatókon, játékokon keresztül: ezáltal a segítők is segítettekké, a falak egybeérő sík felületekké válhattak.

A különféle állomásokon mindenki saját maga is megtapasztalhatta, milyen egy-egy érzékszervére utalva megoldani egy adott feladatot, és ismerkedésre is bőven volt idő. A programokat tovább színesítette a Shazadi Oriental Art társulat hastánsbemutatója, akik Sherezádé történetét hozták el, valamint a Pata és Mancs Egyesület terápiás kutáy bemutatója.

Krizbai Teca koncertje zárta a napot, aki immáron évről évre visszajáró vendége a napnak, bár saját bevallása szerint már családba érkezik Mórra.

Az összefogás szerves része volt a napnak: az eddigi tapasztalatok alapján sokan érzik fontosnak ennek létrejöttét. A város vezetősége, a különféle intézmények – többek között a Táncsics Mihály Gimnázium önkéntes diákok bevonásával – is támogatják a törekvéseket.

„Kitartás, akarat, egyszerűség, őszinteség: érdemes tanulnunk, újra tanulnunk, hogy emberibb világot élhessünk…” – fűzte hozzá Tényi Sándorné Helga, az egyesület vezetője.

A napról készült beszámolónkat itt olvashatják, képgalériánk pedig a Facebookon érhető el.